teplomer web

Základní škola spolupracuje s polskou partnerskou školou

Základní škola Rýmařov, Jelínkova 1, okres Bruntál, realizuje projekt Hory a lidé očima dětí spolufinancovaný z Fondu mikroprojektů Euroregionu Praděd v rámci OP  Přeshraniční spolupráce Česká republika - Polská republika Interreg V-A. O realizaci první části projektu informuje realizační tým.

Jak velí již zavedená tradice, s příchodem jara a pěkných slunečních dní, vyrážíme na výlet do polského Ozimku, nebo naopak- děti z Ozimku přijíždějí k nám, a nejinak to bylo 25. dubna, kdy jsme se opět ocitli v roli hostitelů. Tentokrát šlo o setkání našich družebních škol v rámci projektu  Hory a lidé očima dětí /Góry i ludzie oczami dzieci, který je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj.
Projekt má dvě části a tato dubnová, jarní, byla vyladěná sportovně, protože naše škola je rovněž úspěšnou pořadatelkou okresního kola Odznaku všestrannosti olympijských vítězů, projektu pro děti se zájmem o pohyb a sport, a tak jsme v ní chtěli kamarádům z Polska toto sportovní klání přiblížit. Ti již od podzimu trénovali disciplíny, které jsme jim předvedli, aby se s námi mohli zúčastnit symbolického předkola a změřit si svou zdatnost dle parametrů této specifické soutěže. Ale nepředbíhejme.
Nejprve jsme se ve čtvrtek, po přivítání, vydali na eko-farmu do Stránského, kde jsme zhlédli makety technických staveb poháněných vodou, ukázku pročesávání vlny na bubnové česačce, kterou jsme si mohli i vlastnoručně vyzkoušet, ale hlavně spoustu hospodářských zvířat – koně, krávy a stádečko ovcí utěšeně rozrostlé o letošní téměř čtyři desítky jehňat. Zúčastnili jsme se také výroby sýra, a byl moc dobrý!
Po společném obědě jsme si vyšlápli na Uhlířský vrch, odkud je krásná vyhlídka do širého okolí- na jesenické hory. To byl kouzelný pohled hlavně pro naše přátele z Ozimku, jejichž městečko leží v rovině (a jeho okolí nápadně připomíná naši Hanou).
A tak jsme si hory hned také vyfotili a namalovali. Slunce hřálo a vůbec se nám nechtělo odcházet, ale blížila se neúprosně pátá a my měli zamluveny vodní radovánky v Aquacentru v Bruntále. Tam jsme, rovněž tradičně, využili všech kratochvílí, které místní zařízení skýtá…
V pátek 26. dubna ráno, brzy po osmé hodině, bylo již vše připraveno, včetně počasí, které bylo stejně krásné, ne-li krásnější, jako předešlého dne. Pro kluky a holky byl na školním atletickém stadionu přichystán tradiční pětiboj, zahrnující dvouminutové přeskoky přes švihadlo a kliky, hod medicinbalem, trojskok a na závěr volitelná disciplína – běh na 1000m nebo driblink s míčem. Soutěžilo se v mezinárodních česko-polských smíšených družstvech vždy po 6-7 závodnících, do kterých byli spravedlivě vybráni kluci i holky různého věku.
Výborně jsme si to užili, a poněkud utrmáceni, jsme po ukončení sportovní části dne společně poobědvali, abychom se odpoledne opět sešli ve škole k slavnostnímu vyhlášení vítězů a předání cen. Pak ale nezbylo než se rozloučit, nás čekal zasloužený relax, naši hosté se ale ještě prošli po Rýmařově, navštívili Info centrum a pak už je také čekala cesta domů. A tak se společně těšíme na podzim, kdy je naplánovaná část druhá – tentokrát výtvarná. Na shledanou v září!

Zájemci o video z aktivit projektu mohou navštívit webové stránky školy.

Za realizační tým Mgr. Petra Mížová  

Publicita projekt ZS

 

Kontakt

Město Rýmařov
náměstí Míru 230/1, 795 01  Rýmařov
Telefon: 554 254 100 | tel. seznam


E-mail: podatelna@rymarov.cz
Datová schránka ID: 7zkbugk
Číslo účtu: 19-1421771/0100


IČ: 00296317
DIČ: CZ00296317

Úřední dny a hodiny

 Pondělí: 8:00 – 11:30    12:30 – 17:00
 Úterý: dle předchozí domluvy
 Středa: 8:00 – 11:30    12:30 – 17:00
 Čtvrtek: dle předchozí domluvy
 Pátek: dle předchozí domluvy
   
 Prohlášení o přístupnosti
 

  fbig 

Jednotlivá pracoviště