teplomer web

Zastupitelé schválili vybudování domova se zvláštním režimem

Současný komunitní plán sociálních služeb města na období 2024-2028 počítá s vybudováním pobytové sociální služby – domu se zvláštním režimem. Zastupitelstvo města na svém zasedání ve čtvrtek 25. dubna 2024 deklarovalo potřebnost této služby a schválilo finanční spoluúčast města na úhradě této sociální služby.

Zastupitelstvo dále schválilo realizaci projektu „Výstavba budovy pro sociální služby DZR Rýmařov“ a podání žádosti o dotaci z výzvy č. 31 z Národního plánu obnovy „Modernizace a rozvoj pobytových služeb sociální péče“ na výstavbu domu se zvláštním režimem s plánovanými celkovými výdaji projektu ve výši 150 000 000 Kč, který by měla provozovat Diakonie ČCE – středisko Rýmařov.

Posláním Domova se zvláštním režimem je poskytnout zázemí a celoroční pobyt, péči a podporu v každodenních činnostech přizpůsobené specifickým potřebám osob nad 65 let s Alzheimerovou chorobou a ostatními typy demence, které v důsledku těchto onemocnění mají sníženou soběstačnost a nemohou svou sociální situaci řešit vlastními silami v přirozeném prostředí za pomoci rodinných příslušníků či sociálních služeb.

Domov se zvláštním režimem si klade za cíl:

  • poskytnout pobytové služby co nejvíce podobné domácímu prostředí, péči a podporu lidem se syndromem demence, kteří mají sníženou soběstačnost, vyžadují pravidelnou pomoc jiné osoby a nejsou schopni žít ve svém domácím prostředí, s využitím nejnovějších metod a postupů v péči o člověka s demencí,
  • pomáhat lidem se syndromem demence a podporovat je takovým způsobem, aby byla zachována jejich lidská důstojnost,
  • pomáhat uživatelům zachovat samostatnost co nejdéle a v co nejvyšší míře dle jejich schopností,
  • poskytovat odborným a kvalifikovaným personálem kvalitní a bezpečné služby zejména přístupem orientovaným na člověka,
  • podporovat uživatele v udržení, zachování a zlepšení přirozených vztahů s rodinou, v udržení a zachování zvyků a zájmů dle jejich přání.

Nová budova bude umístěna ve stávajícím areálu Podhorské nemocnice, bude čtyřpodlažní a je navržena pro 39 klientů. Při návrhu byl kladen důraz na samostatnost a soukromí v co největší míře v rámci poskytovaných služeb. Pokoje jsou převážně navržené jako jednolůžkové o min. ploše 12 m2, pět dvoulůžkových pokojů bude mít plochu nejméně 25 m2, oba typy pokojů pak budou mít vlastní předsíňku a bezbariérovou koupelnu s WC. Pro potřeby klientů budou v domově dále čajovny, denní místnosti a terasy jako společné komunitní prostory. Potřebám provozních pracovníků bude sloužit na každém patře sesterna, denní místnost sesterny a provozní místnosti (koupelna, sklady lůžkovin, úklidové místnosti).

V přízemí jsou umístěny prostory pro celkové komunitní setkávání klientu v jídelní místnosti, která slouží zároveň i jako denní místnost a místnost pro pořádání akcí. Budou zde pro potřeby klientů a jejich péči umístěny místnosti arteterapie, rehabilitace, masáže, pedikúra a pro zdravotní péči o klienty je zde místnost pro sestru s trvalým pracovištěm a lékaře, který bude do objektu docházet. Jídlo je připravováno ve vedlejším objektu jídelny nemocnice a do domova se bude dovážet.

Rýmařovské středisko Diakonie ČCE již v současné době provozuje domov se zvláštním režimem jako součást Domova odpočinku ve stáří v Dolní Moravici, podílelo se na připomínkování předkládaného projektu a je schopno zajistit klientům tu nejkvalitnější péči.

Umisteni 1 p1 1 p2 1 p3 1

pdfDokumentace ke stažení - studie výstavby domova se zvláštním režimem Rýmařov

 

Kontakt

Město Rýmařov
náměstí Míru 230/1, 795 01  Rýmařov
Telefon: 554 254 100 | tel. seznam


E-mail: podatelna@rymarov.cz
Datová schránka ID: 7zkbugk
Číslo účtu: 19-1421771/0100


IČ: 00296317
DIČ: CZ00296317

Úřední dny a hodiny

 Pondělí: 8:00 – 11:30    12:30 – 17:00
 Úterý: dle předchozí domluvy
 Středa: 8:00 – 11:30    12:30 – 17:00
 Čtvrtek: dle předchozí domluvy
 Pátek: dle předchozí domluvy
   
 Prohlášení o přístupnosti
 

  fbig 

Jednotlivá pracoviště