teplomer web

Informace ke zrušení janovické pobočky pošty

Hlavním důvodem, proč se Česká pošta, s. p. rozhodla od 1. července 2023 zrušit tři stovky svých poboček, je dlouhotrvající pokles poptávky po poštovních službách. Za posledních pět let se snížil zájem o poštovní služby o 40 %, což je již ekonomicky neudržitelné a Česká pošta, s. p. tak byla nucena přizpůsobit své provozní kapacity aktuální poptávce a neprovozovat pobočky, které podle zákona nejsou povinné.

Snižování počtu poboček není jediným krokem, kterým se Česká pošta, s.p. chystá zefektivnit svou činnost. Ruku v ruce s tím by mělo jít v rámci celé republiky rozšíření sítě Balíkoven, které zkvalitní služby balíkových zásilek, nebo specializace přepážek, tj. jejich vyčlenění pro dlouhotrvající, např. konzultační služby, kde ostatní přepážky na pobočce pošty se věnují rychloobrátkovým službám pro plynulé odbavení klientů na pobočce. Na poštách bude také možno objednat se na pobočce na konkrétní čas, otevírací doba přepážek by měla kopírovat tzv. klientskou křivku s možností personálního posílení přepážek v určitých časech. Již dnes mohou klienti využívat mobilní aplikaci Pošta Online, v niž mohou prostřednictvím mobilu nebo tabletu načítat a sledovat své zásilky, měnit jejich doručování, objednávat se na pobočce a vyhledávat si užitečné informace k poštovním službám.

Pro zrušení janovické pobočky pošty byly vzaty v úvahu například i ty skutečnosti, že zde není žádné velké sídliště ani nákupní středisko, obyvatelé do práce dojíždějí a již dnes využívají rýmařovskou pobočku kvůli lepší otevírací době a dostupnosti specializované přepážky, zejména finančních služeb, a mnozí občané také využívají službu přesměrování zásilky z Janovic na pobočku v Rýmařově.

Na území města Rýmařova, kam patří jako místní část i Janovice, jsou v současné době dvě pošty. Zrušením janovické pobočky bude celkový počet 5 přepážek snížen o 1, tj. o 20 %. Celkový počet „přepážkohodin“, tj. hodin, kdy je k dispozici 1 přepážka, se z celkového počtu 672 snížil o 65, tj. o necelých 10 %. Čas rezervovaný měsíčně v přepočtu na občany města činil 5:47 minut, po snížení to bude 5:13 minut.

Základní poštovní služby

Posta 01

Ostatní služby poboček

Posta 02

Česká pošta při rušení pobočky v Janovicích také vycházela z mapy pokrytí území podle zákona.

Posta 03 Posta 04

Podrobné informace k rušení poštovních poboček a odpovědi na často kladené dotazy naleznete na stránkách České pošty s.p. 

Zdroj dat: Česká pošta, s. p.

Kontakt

Město Rýmařov
náměstí Míru 230/1, 795 01  Rýmařov
Telefon: 554 254 100 | tel. seznam


E-mail: podatelna@rymarov.cz
Datová schránka ID: 7zkbugk
Číslo účtu: 19-1421771/0100


IČ: 00296317
DIČ: CZ00296317

Úřední dny a hodiny

 Pondělí: 8:00 – 11:30    12:30 – 17:00
 Úterý: dle předchozí domluvy
 Středa: 8:00 – 11:30    12:30 – 17:00
 Čtvrtek: dle předchozí domluvy
 Pátek: dle předchozí domluvy
   
 Prohlášení o přístupnosti
 

  fbig 

Jednotlivá pracoviště