teplomer web

Oslavy výročí s partnerskými městy

V pátek 2. září oslavilo město Rýmařov ve velkém sále Střediska volného času tři významná jubilea uzavření smluv s partnerskými městy. V letošním roce uplynulo 20 let od podpisu smlouvy se slovenskými Krompachy a 25 let od uzavření partnerství s polským Ozimkem. S německým Schottenem bylo partnerství stvrzeno již před 26 lety, v loňském roce ovšem kovidová pandemie znemožnila čtvrtstoletí spolupráce oslavit.

Pozvání na oslavy přijali zástupci ze všech tří zmíněných měst. Z Krompach zavítala do Rýmařova primátorka Iveta Rušinová. Ve svém proslovu zavzpomínala na počátky vzniku spolupráce i na společná setkání.

„Partnerstvo Krompách a Rýmařova má za sebou krásnych 20 rokov a pred sebou verím, že aj ďalšie desaťročia úprimného priateľstva a spolupráce, pretože priateľstvo je významnou súčasťou nášho života a je darom, o ktorý je dôležité sa s láskou starať,“ řekla ve svém projevu primátorka.

Rýmařovský starosta Luděk Šimko zmínil důležitost rozvíjení kontaktů mezi mladými generacemi. „Dříve byly oba národy od dětství vystaveny kontaktu s oběma jazyky a přirozeně se tak naučily jim porozumět. U mladší generace už porozumění nenastává automaticky, a právě proto je potřeba rozvíjet intenzivně naši spolupráci. Ukázat mladým občanům našich měst, co všechno nás spojovalo a spojuje, že za sebou máme obrovský kus společné historie a naše národy jsou si stále hodně podobné,“ zmínil mimo jiné ve své řeči rýmařovský starosta.  

Polské partnerské město Ozimek zastupoval na oslavách starosta Mirosław Wieszołek. On i Luděk Šimko vyzdvihli zejména širokou škálu projektových aktivit napříč zájmovými skupinami, která vede k vytváření přátelských vztahů mezi obyvateli Ozimku a Rýmařova.

„Spolupráce mladých lidí je pro mě nejdůležitější – je to velká příležitost pro naše obce, protože partnerství by mělo být budováno na základech – a těmi jsou nejmladší obyvatelé našich obcí,“ zdůraznil starosta Wieszołek.

Starosta Luděk Šimko dodal: „Dokázali jsme propojit naše umělecké soubory, sportovní spolky, hasiče, rybáře, děti a mládež, i seniory. Za čtvrt století spolupráce jsme spolu zažili spoustu krásných akcí, vybudovali mnohá přátelství a postavili pevné základy našeho partnerství.“  

Nejdelší partnerskou spolupráci má Rýmařov s německým městem Schotten. Jeho zástupce, předseda městského parlamentu Hans Dieter Herget, vyřídil nejprve pozdravy od schottenské starostky Susanne Schaab, která se kvůli pracovním povinnostem nemohla oslav zúčastnit. Ve svém proslovu pak zmínil důležitost partnerské spolupráce při rozvoji demokracie.   

Čestnými hosty byli bývalí starostové Rýmařova Petr Klouda a Pavel Kolář, kteří stáli u podpisů partnerských a recipročních smluv. Za Spolek pro mezinárodní partnerské vztahy města Rýmařova vystoupil jeho předseda Miroslav Slováček, který zavzpomínal na počátky a vývoj spolupráce s partnerskými městy Rýmařova. Mezi vážené zahraniční hosty patřili průkopníci vzájemné spolupráce – pánové Marek Musiał z Ozimku a Hans Otto Zimmermann ze Schottenu.

„Navždy ve mně zůstane pocit vděčnosti za sympatie a laskavost, které se mi zde dostalo, a ještě bych měl dodat, že při pochůzkách po Rýmařově jsem od kolegů často slyšel, že se zde pohybuji svobodněji než v Ozimku. Děkuji vám tedy za všechno dobro, se kterým jsem se u vás setkal, protože v této těžké době je to stále vzácnější,“ poděkoval ve svém projevu Marek Musiał.

I my děkujeme zástupcům partnerských měst nejen za jejich milou návštěvu, ale i za podporu naší vzájemné spolupráce a přátelství, kterých si nesmírně vážíme.

Mgr. Jana Hrbáčová, tisková mluvčí města

DSC07051 1 DSC07068 1 DSC07081 1 DSC07093 1 DSC07106 1 DSC07131 1 DSC07147 1 DSC07150 1

Kontakt

Město Rýmařov
náměstí Míru 230/1, 795 01  Rýmařov
Telefon: 554 254 100 | tel. seznam


E-mail: podatelna@rymarov.cz
Datová schránka ID: 7zkbugk
Číslo účtu: 19-1421771/0100


IČ: 00296317
DIČ: CZ00296317

Úřední dny a hodiny

 Pondělí: 8:00 – 11:30    12:30 – 17:00
 Úterý: dle předchozí domluvy
 Středa: 8:00 – 11:30    12:30 – 17:00
 Čtvrtek: dle předchozí domluvy
 Pátek: dle předchozí domluvy
   
 Prohlášení o přístupnosti
 

  fbig 

Jednotlivá pracoviště