teplomer web

Důležité informace finančního úřadu k dani z nemovitých věcí

Finanční úřad pro Moravskoslezský kraj zveřejňuje telefonní čísla, na kterých Vám nabízí informace a pomoc s vyplněním daňových přiznání k dani z nemovitých věcí, aby nebylo nutno jezdit přímo na jednotlivá územní pracoviště úřadu.

Vyřizující územní pracoviště je určeno především podle místa pobytu poplatníka. Pokud se místo jeho pobytu nenachází v Moravskoslezském kraji a poplatník neví, které územní pracoviště je v jeho případě vyřizující, je nutno volat na tel. č. 596 651 316 nebo 596 651 311. Pro Rýmařovany je územním pracovištěm územní pracoviště v Bruntále, Ruská 1870/3, speciální telefonická linka pro příjem dotazů veřejnosti k dani z nemovitých věcí má číslo 554 792 111, e-mailem je možno zaslat dotazy na adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Pracovníci správce daně se znalostí místních poměrů se Vám budou ve věci daně z nemovitých věcí na uvedených telefonech věnovat každý pracovní den od 3. ledna 2022, vždy minimálně v době:

Pondělí

08:00-17:00

Úterý

08:00-14:30

Středa

08:00-17:00

Čtvrtek

08:00-14:30

Pátek

08:00-13:30

V úterý 1. února skončí lhůta pro podání přiznání k dani z nemovitých věcí na rok 2022 a také možnost přihlásit se k placení této daně na rok 2022 prostřednictvím soustředěné inkasní platby obyvatelstva (SIPO). 

Povinnost podat přiznání se týká především nových vlastníků pozemků, zdanitelných staveb, bytových a nebytových jednotek (včetně majitelů bytových jednotek převedených v roce 2021 z družstevního do osobního vlastnictví). Do daňového přiznání se uvádí všechny zdanitelné stavby (budovy nebo vybrané inženýrské stavby), bytové a nebytové jednotky, které se nachází na území Moravskoslezského kraje. Rozhodný je stav vlastnictví k nemovité věci k 1. 1. 2022.

Pozornost těmto řádkům by měli věnovat také vlastníci nemovitostí, kteří v roce 2021 všechny nemovitosti nebo část svých nemovitostí umístěných v Moravskoslezském kraji prodali, darovali nebo je jiným způsobem převedli na nové vlastníky. Také bývalým vlastníkům nemovitých věcí totiž zákon ukládá povinnost komunikovat s finančním úřadem, a to buď formou podání daňového přiznání (pokud jsou ke dni  1. 1. 2022 vlastníky nemovitých věcí v obvodu územní působnosti Finančního úřadu pro Moravskoslezský kraj) nebo formou písemného oznámení, že v roce 2021 přestali být vlastníky nemovitých věcí a nadále již k 1. 1. 2022 nejsou vlastníky žádné nemovité věci ani poplatníky daně za nemovité věci v obvodu územní působnosti FÚ pro Moravskoslezský kraj.

Důvodem pro povinné podání daňového přiznání je i digitalizace katastrálních území, která proběhla v roce 2021. Tímto úkonem ve většině případů dochází ke změně poplatníka u parcel pronajatých zemědělským subjektům, dále ke změně číslování parcel a ke změně výměry parcel. 

V roce 2021 byly prováděny v některých katastrálních územích pozemkové úpravy a revize údajů katastru, na základě kterých také došlo ke změnám výměr pozemků, druhů pozemků, parcelních čísel a slučování pozemků. Vlastníci nemovitostí byli o změnách skutečností plynoucích z pozemkových úprav informování rozhodnutím nebo veřejnou vyhláškou vyvěšenou na obecním úřadě příslušné obce a vznikla jim povinnost podat Finančnímu úřadu pro Moravskoslezský kraj, přiznání k dani z nemovitých věcí dle stavu k 1. lednu 2022.

Pokud vlastník nemovité věci, která se nachází v Moravskoslezském kraji, podával přiznání k dani z nemovitých věcí Finančnímu úřadu pro Moravskoslezský kraj v  uplynulých letech a nezměnily se skutečnosti rozhodné pro výpočet daně, daňové přiznání znovu nepodává. Skutečnost, že došlo ke změně stanovené ceny půdy nebo výše místního koeficientu, není sama o sobě důvodem pro podání daňového přiznání.

Vlastník nemovité věci umístěné na území Moravskoslezského kraje, který tuto nemovitou věc zahrnul do přiznání k dani z nemovitých věcí podaného v uplynulých letech, má povinnost podat daňové přiznání zejména, pokud realizoval přístavbu, nástavbu nebo naopak část stavby zlikvidoval, dále pak v případech, kdy došlo ke změně výměry jeho pozemků nebo ke změně druhu pozemku, zvýšení počtu nadzemních podlaží apod.

Obce mohou obecně závaznou vyhláškou pro všechny nemovitosti na území obce stanovit místní koeficient v rozpětí 1,1 až 5. Tímto koeficientem se pak násobí daň poplatníka za jednotlivé druhy pozemků, zdanitelných staveb nebo jednotek, případně jejich souhrny (s určitými výjimkami).  Na celém území Rýmařova včetně jeho místních částí byl stanoven koeficient ve výši 2,0.

V případě nejasností či pochybností ohledně správné výše daně z nemovitých věcí doporučuje finanční úřad seznámit se podrobněji se všemi informacemi a novinkami na svých stránkách. Koeficienty lze vyhledat na stránce Moje daně.

Finanční úřad doporučuje využít k vyplnění i k podání daňového přiznání elektronickou aplikaci Elektronická podání pro Finanční správu nebo aplikaci Online finanční úřad, kde lze tiskopis Přiznání k dani z nemovitých věcí na rok 2022 vyplnit automatizovaně s nápovědami, kontrolami, automatickými součty a současně toto podání odeslat nebo vytisknout.

Všechny tiskopisy a informace lze získat bez osobní návštěvy úřadů na webu Finanční správy v záložce Daň z nemovitých věcí.

Daň z nemovitých věcí na rok 2022 je splatná do konce května 2022.  Platební údaje včetně QR kódu je možno vygenerovat zde.

Finanční správa České republiky poskytuje poplatníkům službu placení daně z nemovitých věcí prostřednictvím SIPO. V případě zájmu o využití této služby naleznete více informací zde.

Na základě žádosti, která byla v minulosti podána občanem, který je poplatníkem daně z nemovitých věcí nebo na základě žádosti, která bude občanem podána finančnímu úřadu nejpozději do 15. března 2022, bude občanovi doručen místo složenky e-mail s informacemi potřebnými pro placení daně z nemovitých věcí. V případě zájmu o využití této služby naleznete více informací zde. Informace doručené e-mailem obsahují také QR kód, pomocí kterého lze daň z nemovitých věcí ihned zaplatit přes internetové bankovnictví nebo pomocí mobilních platebních aplikací. Tímto způsobem placení se na minimum snižuje riziko vzniku chyby v psaní při ručním zadávání platebního příkazu, a tím se snižuje riziko nesprávně provedené platby.  

Finanční úřad upozorňuje, že z důvodu špatné epidemiologické situace aktuálně nejsou otevřeny pokladny pro placení daní v hotovosti na  územních pracovištích finančního úřadu a s touto situací je výhledově nutno počítat také v dalších měsících. Otevřena bude od 5. ledna 2022 pouze daňová pokladna na Územním pracovišti Ostrava I v Jurečkově ulici.

Ing. Petra Homolová, tisková mluvčí finančního úřadu

 

Kontakt

Město Rýmařov
náměstí Míru 230/1, 795 01  Rýmařov
Telefon: 554 254 100 | tel. seznam


E-mail: podatelna@rymarov.cz
Datová schránka ID: 7zkbugk
Číslo účtu: 19-1421771/0100


IČ: 00296317
DIČ: CZ00296317

Úřední dny a hodiny

 Pondělí: 8:00 – 11:30    12:30 – 17:00
 Úterý: dle předchozí domluvy
 Středa: 8:00 – 11:30    12:30 – 17:00
 Čtvrtek: dle předchozí domluvy
 Pátek: dle předchozí domluvy
   
 Prohlášení o přístupnosti
 

  fbig 

Jednotlivá pracoviště