teplomer web

Městské služby budou odstraňovat plevel z chodníků ekologicky

Společnost Městské služby Rýmařov, s.r.o. doplnila svou techniku na úseku veřejné zeleně a údržby komunikací o novou nástavbu na malotraktor – mechanický odplevelovač MATEW WRM-M 145.

Mechanický kartáč poháněný řemenovým pohonem pomůže při odstraňování plevele a jiných odolných nečistot z chodníků a jiných zpevněných povrchů bez použití chemikálií a zcela ekologicky. Robustní kartáč o průměru 700 mm je určen pro profesionální komunální použití, má možnost různých výměnných ověsů, volitelnou funkci hydraulického sklonu hlavy kartáče a výškově nastavitelné opěrné kolo pro nastavení tlaku kartáče. Vybavený je rovněž krytem proti stříkající vodě a nečistotám.

Díky těmto nastavitelným parametrům se dokáže odplevelovač přizpůsobit nejrůznějším povrchům a podmínkám pro zajištění optimálního výsledku. Ekologická likvidace plevele mechanicky je jednou z možností, jak pečovat o místní chodníky bez použití chemikálií a šetrně k přírodě.

Nějakou dobu nám trvalo vhodnou techniku pro naše podmínky najít, nabízeny nám byly spíše pochůzí odplevelovače, které by toho zvládly podstatně míň a na plochu chodníků v Rýmařově bychom jich museli mít hned několik. Jiné technologie jako jsou infrazářiče nebo horká pára by byly cenově i provozně náročnější, proto jsme se rozhodli pro mechanické odstraňování plevele. Upřednostněním mechanického čistění chodníků před chemickým odplevelováním předejdeme také stížnostem chovatelů psů, kteří poukazovali na možné zdravotní komplikace, které mohou vzniknout při kontaktu psů s chemicky ošetřenou plochou.

Nástavbu nám dodala společnost Strom Praha a.s., která má svou pobočku v Šumperku a cesta za případným servisem nebude od nás daleko. Pořizovací cena odplevelovače je 206 tis. Kč vč. DPH.

Bohužel i zde se díky světové pandemii onemocnění Covid-19 promítly poměrně dlouhé dodací lhůty, proto nástavbu v letošním roce už jen otestujeme a ošetříme plochy v závislosti na počasí a personálních kapacitách. V příštím roce už bychom chtěli nástavbu plně využívat v co největší možné míře a tam, kde to bude technicky možné.

Ing. Irena Orságová, jednatelka, Městské služby Rýmařov, s.r.o.

pl 01 1 pl 02 1 pl 03 1 pl 04 1

Kontakt

Město Rýmařov
náměstí Míru 230/1, 795 01  Rýmařov
Telefon: 554 254 100 | tel. seznam


E-mail: podatelna@rymarov.cz
Datová schránka ID: 7zkbugk
Číslo účtu: 19-1421771/0100


IČ: 00296317
DIČ: CZ00296317

Úřední dny a hodiny

 Pondělí: 8:00 – 11:30    12:30 – 17:00
 Úterý: dle předchozí domluvy
 Středa: 8:00 – 11:30    12:30 – 17:00
 Čtvrtek: dle předchozí domluvy
 Pátek: dle předchozí domluvy
   
 Prohlášení o přístupnosti
 

  fbig 

Jednotlivá pracoviště