teplomer web

Máte zájem získat „kotlíkovou“ dotaci?

Moravskoslezský kraj se připravuje na 4. kolo výzvy k podávání dotací v Programu na výměnu nevyhovujících zdrojů tepla, tzv. „kotlíkových“dotací.

Kolik peněz do kraje přijde, určí zájem občanů. proto Moravskoslezský kraj vyzývá všechny, kteří zatím topí v neekologickém kotli a chtějí žádat o dotaci na ten modernější a úspornější, aby se už teď předběžně přihlásili, aby mohl kraj ministerstvu zájem o dotace doložit. Skutečné žádosti pak bude krajský úřad přijímat na jaře příštího roku.

Od začátku září příštího roku bude totiž zákon zakazovat používání kotlů první a druhé emisní třídy. Pokud je někdo neodstaví, hrozí mu pokuta až 50 tisíc Kč.  Podle odhadů je v Moravskoslezském kraji ještě asi 25 tisíc kotlů, které by měly být nahrazeny ekologickými zdroji. Čtvrté kolo příjmu dotací by se mělo v Moravskoslezském kraji spustit na jaře 2022, stejně jako v předchozí výzvě bude možné za dotaci pořídit tepelné čerpadlo, plynový kondenzační kotel nebo kotel na biomasu. Ministerstvo životního prostředí na další výměny kotlů rozdělí krajům 5,5 mld. Kč. Kraje ovšem musí prokázat zájem občanů o dotaci.

Moravskoslezský kraj proto připravil jednoduchý on-line formulář, jehož vyplnění není závazné, ale je vhodné, aby je vyplnili i ti, kteří zatím nejsou rozhodnuti, zda žádost budou chtít podat. Formulář je dostupný na speciálních stránkách věnovaných „kotlíkovým“ dotacím Lokální topeniště, nebo přímo na stránkách Moravskoslezského kraje.

Podmínky přidělení dotace nastavilo ministerstvo pro čtvrtou výzvu přísněji než v předchozích kolech. Kromě tradičních podkladů, jako jsou například fotky stávajícího kotle nebo jeho revize, bude muset žadatel, až na stanovené výjimky, předložit i čisté příjmy celé domácnosti za rok 2020. Rodiny s vyššími příjmy si o dotaci na výměnu kotle budou moci žádat v rámci programu Nová zelená úsporám, na kotlíkovou dotaci přes krajský úřad totiž pravděpodobně nedosáhnou. Vyplnění on-line dotazníku však k ničemu nezavazuje a pokud si nebudete jisti, zda nárok na dotaci budete, nebo nebudete mít, je lepší formulář vyplnit.

Kontakt

Město Rýmařov
náměstí Míru 230/1, 795 01  Rýmařov
Telefon: 554 254 100 | tel. seznam


E-mail: podatelna@rymarov.cz
Datová schránka ID: 7zkbugk
Číslo účtu: 19-1421771/0100


IČ: 00296317
DIČ: CZ00296317

Úřední dny a hodiny

 Pondělí: 8:00 – 11:30    12:30 – 17:00
 Úterý: dle předchozí domluvy
 Středa: 8:00 – 11:30    12:30 – 17:00
 Čtvrtek: dle předchozí domluvy
 Pátek: dle předchozí domluvy
   
 Prohlášení o přístupnosti
 

  fbig 

Jednotlivá pracoviště