teplomer web

Černý den pro obce a kraje

Svaz měst a obcí ČR, Sdružení místních samospráv ČR a Spolek pro obnovu venkova ČR vyhlásily na úterý 26. května 2020 Černý den pro obce a kraje.

Poslanecká sněmovna v úterý 26. května bude rozhodovat o dopadech zákona o kompenzačním bonusu na samosprávy. Poslanci mohou podpořit návrh Senátu, který požaduje, aby kompenzace byly vypláceny bez dopadu na rozpočty samospráv, anebo potvrdit původní návrh Vlády ČR, který určuje, že kompenzace mají být vypláceny ze sdílených daní s výrazným dopadem na rozpočtové určení daní (RUD).

Představitelé samospráv opakovaně deklarovali, že obce, města a kraje jsou solidární se státem v této nelehké době. Samosprávy udělaly a stále dělají dost pro to, abychom tuto výzvu společně zvládli. Podpora ohroženým OSVČ, společníkům malých firem či rodinných firem je správné rozhodnutí. Ovšem dopad zákona o kompenzačním bonusu jen na rozpočty obcí představuje snížení o 12 miliard korun navíc nad očekávaný propad sdílených daní. Jsme přesvědčeni, že tyto kompenzace mají být hrazeny ze státního rozpočtu nástroji mimo dopad na RUD.

Svaz měst a obcí ČR, Sdružení místních samospráv ČR a Spolek pro obnovu venkova ČR vyzvali vládu ČR, poslance a senátory, aby přijali taková opatření, která navrátí tyto finance zpět do rozpočtů samospráv, a na podporu této iniciativy požádaly obce, města a kraje, aby v úterý 26. května vyvěsily na svých úřadech černou vlajku.

Město Rýmařov iniciativu podporuje a souhlasí s tím, že společným úkolem všech je v současné době pomoci rozhýbat regionální ekonomiku - ovšem tak výrazný zásah státu s dopadem na obecní a krajské rozpočty nemohou samosprávy samy zvládnout. Černá vlajka však na rýmařovském úřadě vyvěšena nebude, aby takový krok v citlivém období koronavirové krize nebyl vnímán negativně či jako poplašná zpráva.

Kontakt

Město Rýmařov
náměstí Míru 230/1, 795 01  Rýmařov
Telefon: 554 254 100 | tel. seznam


E-mail: podatelna@rymarov.cz
Datová schránka ID: 7zkbugk
Číslo účtu: 19-1421771/0100


IČ: 00296317
DIČ: CZ00296317

Úřední dny a hodiny

 Pondělí: 8:00 – 11:30    12:30 – 17:00
 Úterý: dle předchozí domluvy
 Středa: 8:00 – 11:30    12:30 – 17:00
 Čtvrtek: dle předchozí domluvy
 Pátek: dle předchozí domluvy
   
 Prohlášení o přístupnosti
 

  fbig 

Jednotlivá pracoviště