teplomer web

Co říci dětem o koronaviru?

Ministerstvo vnitra vydalo materiál, který se zaměřuje na rodiče dětí ve věku 8 až 12 let. Pro všechny je nyní důležité si uvědomit svůj díl zodpovědnosti. Experti sledují vývoj nemoci a navrhují konkrétní opatření pro veřejnost, ta pak mohou mít podobu odborných doporučení či nařízení. Úkolem dospělých je tato doporučení sledovat, dodržovat je a vést k jejich dodržování i děti. Úkolem dětí pak je dodržovat, co jim řeknou jejich dospělí, a poslechnout je, když jim říkají, co se nyní smí či nesmí.

Materiál vznikl ve spolupráci psychologického pracoviště Ministerstva vnitra ČR, týmu ICP 2020, Katedry psychologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity a Skautského střediska Uherský Brod.

První část je zaměřena na informace a sebeedukaci dítěte. Druhá část se zaměřuje na emoce dítěte, jeho zdroje a zvládání stresu. S materiálem je vhodné pracovat spolu s dítětem, být mu k dispozici pro zodpovězení otázek, reagovat na jeho nejistoty, strach či další emoce a posílit jeho dobré způsoby zvládání, podpořit v něm potřebu sounáležitosti, aktivity a pomoci druhým.

Je důležité umět zareagovat na obavy, emoce či otázky dítěte. Pokud si nejsme jistí, jak na emoce dítěte reagovat, konkrétní doporučení najdeme například v materiálech zpracovaných odborníky z Katedry psychologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity

Materiál je určen zejména pro děti odolnější. Pokud jde o děti zvýšeně úzkostné, vystrašené nebo takové, které obsesivně lpí na dodržování pravidel, měli bychom jim předkládat tuto brožuru s velkou opatrností a případně konzultovat s odborníky. Stejně tak je důležité znát důvěryhodné zdroje a případně i limitovat informace, které děti mají z médií a sociálních sítí, aby jimi nebyly zmateny či zahlceny.

pdfKoroňák není kamarád - ke čtení

pdfKoroňák není kamarád - k tisku

pdfNávod pro rodiče k práci s brožurou - ke čtení

pdfNávod pro rodiče k práci s brožurou - k tisku

pdfKoroňák - komiks

 

Kontakt

Město Rýmařov
náměstí Míru 230/1, 795 01  Rýmařov
Telefon: 554 254 100 | tel. seznam


E-mail: podatelna@rymarov.cz
Datová schránka ID: 7zkbugk
Číslo účtu: 19-1421771/0100


IČ: 00296317
DIČ: CZ00296317

Úřední dny a hodiny

 Pondělí: 8:00 – 11:30    12:30 – 17:00
 Úterý: dle předchozí domluvy
 Středa: 8:00 – 11:30    12:30 – 17:00
 Čtvrtek: dle předchozí domluvy
 Pátek: dle předchozí domluvy
   
 Prohlášení o přístupnosti
 

  fbig 

Jednotlivá pracoviště