teplomer web

Zasedání zastupitelstva města dne 4. května 2023

Na zasedání zastupitelstvo mimo jiné schválilo následující body:

  • Seznámilo s výsledky hospodaření společností Teplo Rýmařov s. r. o., Městské služby Rýmařov, s. r. o., Spojené lesy, s. r.o., a příspěvkové organizace Byterm Rýmařov za rok 2022.
  • Schválilo Závěrečný účet města Rýmařova za rok 2022.
  • Schválilo změny v Akčním plánu města Rýmařov na rok 2023. Město Rýmařov získalo dotaci na rekonstrukci levostranného chodníku a doplnění nového chodníku na ulici Opavská (podél silnice I/11) a výstavbu nového chodníku v části města Edrovice (podél silnice III/37019). V rámci opravy ulice J. Sedláka dochází ke změně řešení parkoviště před sídlem Turistických známek. Původně bylo projektováno šikmé parkování vozidel, protože kolmé stání velikost pozemků města neumožňovalo. Od soukromého vlastníka byl vykoupen pozemek parc. č. 584/3, takže zde lze umístit kolmé stání a umožnit parkování více vozidel.

Nově jsou do akčního plánu zahrnuty studie zastřešení zimního stadionu a zázemí sportovního hřiště v Ondřejově, které nahrazuje původně plánovanou výstavbu multifunkčního hřiště.

Zastupitelstvo města také schválilo přípravy projektových dokumentací na rekonstrukci 2. a 3. nadzemního podlaží objektu Bartákova 21 (budova bude postupně přebudována na zázemí pro lékaře), na opravu komunikace U Lomu, na zřízení dalšího parkoviště u polikliniky.

Do akčního plánu byla zařazena rovněž rekonstrukce střediska Diakonie ČCE na třídě Hrdinů 48. Objekt ve vlastnictví města slouží jako zázemí pro pracovníky terénní služby (pracovníci v přímé péči – pečovatelská ošetřovatelská služba, osobní asistence). Je v nevyhovujícím stavebně-technickém stavu, není bezbariérový a dispozičně neodpovídá potřebám klientů a pracovníků. Na potřebné stavební úpravy, přístavbu výtahu a dobudování zpevněných ploch bude podána žádost o dotaci z Národního plánu obnovy Ministerstva práce a sociálních věcí (výzva Zvyšování kapacit nepobytových komunitních sociálních služeb), která kryje 100 % způsobilých nákladů.

  • Majetkové záležitosti (zejména prodeje a výkupy pozemků).
  • Schválilo demolici objektu č.p. 410 na ulici Máchova č. 19. Na demolici objektu město Rýmařov požádalo o dotaci z Ministerstva pro místní rozvoj, která může pokrýt až 60 % způsobilých výdajů. Na revitalizovaném území vznikne odpočinková zóna se zelení, dvěma lavičkami a chodníčkem.  
  • Schválilo Zásady pro uplatňování dluhové amnestie (více informací naleznete zde).
  • Vydalo obecně závaznou vyhlášku, kterou se stanoví obecní systém odpadového hospodářství. V současné době je možné uložit bezplatně v odpadovém centru na ulici 8. května stavební a demoliční odpad v množství 100 kg/měsíc na občana s trvalým pobytem v Rýmařově, přičemž maximální jednorázově přivezené množství činí 500 kg. Nově bylo zastupitelstvem města schváleno zachování možnosti ukládaní stavebního odpadu na odpadovém centru, ale veškeré přivezené množství bude zpoplatněno dle ceníku Městských služeb Rýmařov.

V orgánech města proběhla diskuze o opětovném zavedení svozu velkoobjemového odpadu. V roce 2022, kdy nebyl mobilní svoz proveden, bylo na odpadové centrum občany přímo předáno 520 tun objemných odpadů a 64 tun nábytkového dřeva, jejichž likvidace stála 1 622 tis. Kč. Systém sběru je tedy plně funkční. Vzhledem k této skutečnosti a dalším faktorům (vzrůstající náklady na likvidaci objemných odpadů – předpokládaný náklad za jeden svoz činí 730 tis. Kč, neproveditelnost nutného roztřídění sesbíraného odpadu atd.) rozhodlo zastupitelstvo města, že svoz velkoobjemového odpadu obnoven nebude.

Nová obecně závazná vyhláška o stanovení obecního systému odpadového hospodářství vstoupí v platnost 1. června 2023.

  • Deklarovalo potřebnost rozvoje sociální služby Nízkoprahového centra pro děti a mládež poskytované společností Hope House, z.s., Břidličná, a finanční spoluúčast obce ve výši 25 % oprávněné provozní ztráty na úhradu rozvoje nízkoprahového centra pro děti a mládež s maximální částkou spoluúčasti do 292 110 Kč v roce 2024.
  • Schválilo navýšení dotace na zajištění nákladů spojených s poskytováním pečovatelské služby občanům města Rýmařova a místních částí Diakonii Českobratrské církve evangelické – středisku v Rýmařově o částku 110 000 Kč za poskytování služeb v objektu Lidická č. 1382/16.
  • Schválilo spolufinancování 5. výzvy kotlíkových dotací v programovém období 2021–2027, formou obecního příspěvku ve výši 7.500 Kč/jeden kotel a celkovou výši dotace na 5. výzvu v částce maximálně 500 000 Kč, a to prostřednictvím administrace Moravskoslezského kraje.
  • Schválilo poskytnutí dotace společnosti RÝMAŘOVSKO, o.p.s. na dofinancování projektu Spolupráce bez hranic ve výši 105 369,40 Kč.
  • Schválilo navýšení neinvestičního příspěvku příspěvkové organizaci Základní škola Rýmařov, Jelínkova 1 na dofinancování projektu Orientujeme se v zemi svých přátel ve výši 30 656,36 Kč.
  • Schválilo navýšení neinvestičního příspěvku příspěvkové organizaci Základní škola Rýmařov, Jelínkova 1 na dofinancování projektu Společné zážitky nás sbližují ve výši 94 002,50 Kč.
  • Schválilo poskytnutí návratné finanční výpomoci Základní škole Rýmařov, Jelínkova 1 na předfinancování projektu Přírodní zahrada pro ZŠ Jelínkova Rýmařov ve výši 500 000 Kč.

Kontakt

Město Rýmařov
náměstí Míru 230/1, 795 01  Rýmařov
Telefon: 554 254 100 | tel. seznam


E-mail: podatelna@rymarov.cz
Datová schránka ID: 7zkbugk
Číslo účtu: 19-1421771/0100


IČ: 00296317
DIČ: CZ00296317

Úřední dny a hodiny

 Pondělí: 8:00 – 11:30    12:30 – 17:00
 Úterý: dle předchozí domluvy
 Středa: 8:00 – 11:30    12:30 – 17:00
 Čtvrtek: dle předchozí domluvy
 Pátek: dle předchozí domluvy
   
 Prohlášení o přístupnosti
 

  fbig 

Jednotlivá pracoviště