teplomer web

Poplatky městu lze platit prostřednictvím Portálu občana

Místní poplatky za odpady a za psa jsou neodmyslitelnou součástí našich životů. Tyto povinnosti nejenže pomáhají udržovat město čisté a bezpečné, ale také přispívají k financování mnoha důležitých místních projektů a služeb. Městský úřad již několik let nerozesílá poštovní poukázky, proto občany znovu upozorňujeme nejen na tuto povinnost, ale také na možnost využít Portál občana.

Protože tyto platby většina občanů provádí jednou za rok, možná si nejste jisti, zda máte všechny povinnosti vůči městu řádně splněny. Kontrolu můžete provést na Portálu města Rýmařova. Nejjednodušší cestou je na stránkách města v pravém sloupci zvolit Platební portál. Zde zadáte rodné číslo (nebo variabilní symbol platby, pokud jej znáte) a svou emailovou adresu, a poté tlačítkem: „Zobrazit údaje pro platbu“ zkontrolujte, zda máte všechny poplatky řádně uhrazeny. Pokud zjistíte nějaké nedoplatky, nabídne vám systém možnost jejich snadné úhrady (platební, kartou, převodem, QR kódem).

Místní poplatek za obecní systém odpadového hospodářství

Základní výše poplatku se od loňského roku nezměnila, naleznete ji v obecně závazné vyhlášce města Rýmařova č. 2/2023, o místním poplatku za obecní systém odpadového hospodářství, poplatek se platí jednorázově do konce prosince 2024.
Poplatníci, kteří budou za rok 2024 nárokovat osvobození od poplatku, musí tuto skutečnost ohlásit (doložit doklad) nejpozději do 31. ledna 2025. Po této lhůtě již nelze osvobození přiznat!
Poplatková povinnost se vztahuje také na právnické osoby – vlastníky nemovité věci zahrnující byt, rodinný dům nebo stavbu pro rodinnou rekreaci, ve které není přihlášena žádná fyzická osoba a která je umístěna na území města.

Případné další informace podá referentka finančního odboru MěÚ Rýmařov Jana Kopečková, tel.: 554 254 156, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., 2. patro radnice, dveře č.  301.

Místní poplatek ze psů

Výši poplatku naleznete v obecně závazné vyhlášce města Rýmařova č. 2/2023, o místním poplatku ze psů. Pokud poplatek nečiní více než 400 Kč, je splatný do konce března 2024, pokud je vyšší, můžete jej uhradit ve dvou splátkách do 31. března a 30. září.

Případné další informace podá referentka finančního odboru MěÚ Rýmařov Jana Janská, tel.: 554 254 100, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., přízemí radnice – podatelna, pokladna.

Nájemné z pozemků užívaných na základě nájemních smluv uzavřených s městem Rýmařovem

Výše poplatku je uvedena v nájemní smlouvě, poplatek je splatný do konce března 2024.

Případné další informace podá referentka odboru majetkoprávního a projektového řízení MěÚ Rýmařov Lenka Nečasová, tel.: 554 254 151, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. , 2. patro radnice, dveře č. 309.  

Jak provést úhradu?

  • Nejjednodušší a nejrychlejší je placení prostřednictvím Platebního portálu - zde stačí zadat pouze rodné číslo a e-mailovou adresu, systém poté zobrazí veškeré platby, které je možné uhradit. Proces úhrady se také podobá nákupu v internetovém obchodě. Pokud rodiče provádějí úhradu za své děti, je nutno zadat rodné číslo dítěte (e-mail může být rodiče)
  • Lze také platit prostřednictvím Osobního účtu na Portálu občana. Pro využití Osobního účtuje nutné se přihlásit pomocí Identity občana, což zajišťuje bezpečnost a autentičnost dat. Můžete si zde kontrolovat a platit veškeré pohledávky vůči městu stejně snadno, jako byste platili nákup na internetovém obchodě.
  • Můžete provést bezhotovostní převod na účet města č. 19–1421771/0100 nebo vložit hotovost v bance ve prospěch tohoto účtu. Věnujte ale prosím pozornost uvedení správného variabilního symbolu – pokud jej z předešlých plateb nemáte k dispozici, kontaktujte výše uvedené referentky finančního odboru Městského úřadu Rýmařov. Pokud jste již v minulosti prováděli úhradu prostřednictvím internetového bankovnictví, lze platbu většinou jednoduše najít a opakovat.
  • Pokud vám ani jeden z výše uvedených způsobů nevyhovuje, můžete poplatky uhradit v hotovosti nebo platební kartou na pokladně MěÚ Rýmařov, náměstí Míru 230/1, přízemí radnice v provozní době podatelny:

Pondělí   

 08:00-11:30

 12:30-17:00

Úterý

 08:00-11:30

 

Středa

 08:00-11:30

 12:30-17:00

Čtvrtek

 08:00-11:30

 

Pátek

 08:00-11:30

 
  • Možností je také provedení úhrady prostřednictvím České pošty, s.p. – je nutno vypsat poštovní poukázku a uvést variabilní symbol a účel platby obdobně jako u bezhotovostního převodu.

Doplňující informace

Informační systém, který nově městský úřad k evidenci pohledávek používá, umožňuje zasílání upozornění poplatníkům na blížící se splatnost poplatku či už vzniklý nedoplatek formou e-mailové zprávy. Pokud máte zájem o tento způsob komunikace a v budoucnu byste uvítali toto a obdobná vyrozumění od úřadu, stačí sdělit výše uvedeným referentkám svůj e-mail (např. zaslat jednoduchou e-mailovou zprávu). E-mailová schránka bude zavedena do vašeho osobního účtu poplatníka. Je možné uvést i telefonní číslo k případné další, ještě rychlejší, komunikaci. Poskytnutí těchto údajů je nepovinné a lze jej kdykoliv zrušit.

Kontakt

Město Rýmařov
náměstí Míru 230/1, 795 01  Rýmařov
Telefon: 554 254 100 | tel. seznam


E-mail: podatelna@rymarov.cz
Datová schránka ID: 7zkbugk
Číslo účtu: 19-1421771/0100


IČ: 00296317
DIČ: CZ00296317

Úřední dny a hodiny

 Pondělí: 8:00 – 11:30    12:30 – 17:00
 Úterý: dle předchozí domluvy
 Středa: 8:00 – 11:30    12:30 – 17:00
 Čtvrtek: dle předchozí domluvy
 Pátek: dle předchozí domluvy
   
 Prohlášení o přístupnosti
 

  fbig 

Jednotlivá pracoviště