teplomer web

Na kole bezpečně!

Přestože ještě nezačala cyklistická sezona, minulý týden již došlo k první dopravní nehodě, při které na následky zranění zemřel cyklista. Na Frýdeckomístecku ve večerních hodinách přehlédl řidič osobního vozidla muže jedoucího na jízdním kole.

Vyšetřování dopravní nehody stále probíhá, ovšem již při prvotním ohledáním místa bylo zřejmé, že muž jel na neosvětleném kole a neměl cyklistickou přilbu.

S nadcházejícím jarem se blíží období, kdy v silničním provozu se budou stále častěji setkávat řidiči motorových vozidel a cyklisté. Ti společně s chodci a motocyklisty patří mezi nejohroženější účastníky silničního provozu. Nejsou chráněni deformačními zónami, bezpečnostními pásy a dalšími prvky pasivní bezpečnosti, tak jako vozidla. Proto je na místě připomenout povinnosti i možnosti, které cyklisté mají pro zvýšení své bezpečnosti.

Technický stav a povinná výbava
Před první jízdou by cyklisté měli věnovat pozornost údržbě kola. Využít období klidu a nechat si důkladně zkontrolovat a seřídit kolo, např. v jakém stavu a zda jsou správně nahuštěny pneumatiky, stav a funkčnost brzd a osvětlení, zda je řetěz dobře napnutý, a dal. Je třeba zkontrolovat, zda kolo má všechny prvky povinné výbavy, což jsou dvě na sobě nezávislé účinné brzdy, přední odrazka bílé barvy, zadní odrazka červené barvy, oranžové odrazky na obou stranách pedálů, oranžové odrazky na paprscích kol, zaslepení konců řídítek. Nesmíme zapomenout na to, že zakončení ovládacích páček musí být obaleny materiálem pohlcujícím energii a matice nábojů kol, pokud nejsou křížové nebo rychloupínací, musí být zavřené.Za snížené viditelnosti musí mít kolo vepředu světlomet bílé barvy a vzadu svítilnu se zadním obrysových světlem červené barvy a také zdroj elektrického proudu (např. dynamo), který svou kapacitou zajistí svítivost obou světel.Blatníky, zvonek nebo kryt řetězu do povinné výbavy sice nepatří, ale z hlediska vlastní bezpečnosti cyklisty policisté doporučují, aby jimi bylo kolo taky vybaveno. Kapitolou samou pro sebe je cyklistická přilba. Její užití je sice povinné pouze pro osoby do 18 let, ale také v tomto případě policisté doporučují, aby ji při jízdě užívali cyklisté všech věkových kategorií. Přilba by měla být pohodlná, lehká, měla by být pokud možno co nejvíc kulatá a hladká, aby se při nárazu předešlo jejímu roztříštění a také přenesla co nejvíce energie.

Reflexní prvky
Přestože povinná výbava pamatuje na prvky, které cyklistu činí pro okolí pokud možno co nejviditelnějším (odrazky, světlomety, a další), každý další, byť nepovinný reflexní prvek, který využije, zvyšuje jeho bezpečnost. Trh nabízí širokou škálu zboží z reflexního materiálu, ať to jsou např. batohy nebo potahy na batohy, reflexní pásky, šátky, a mnoho dalších. Navíc sportovní oblečení v dnešní době je reflexními prvky hojně opatřeno.

Jízda na jízdním kole z pohledu zákona
Zákon o provozu na pozemních komunikacích stanoví, že na jízdním kole se jezdí při pravém okraji vozovky, pokud je zřízen jízdní pruh, stezka nebo jiný vymezený prostor pro cyklisty, je povinen je použít. Na stezce, která je společná pro chodce a cyklisty nesmí chodce ohrozit a pokud jsou na ní pruhy pro oba účastníky odděleny, používat pouze pruh pro něj vyhrazený. Cyklisté smějí jet jen jednotlivě za sebou. Nesmí jet bez držení řídítek, držet se jiného vozidla, vést za jízdy např. psa., případně vozit předměty, které znesnadňují jízdu na kole (např. nákupní tašky na řídítkách). Pokud cyklista hodlá přejet vozovku, přes kterou není vyznačen přejezd pro cyklisty, ale jenom přechod pro chodce, musí sesednout z kola.
V neposlední řadě je třeba připomenout, že z hlediska zákona je na cyklisty pohlíženo jako na řidiče, a také oni se musí plně věnovat řízení (což se týká hovorových zařízení a sluchátek v uších) a nesmí v silničním provozu jezdit pod vlivem alkoholu nebo omamných látek.

Buďte ohleduplní k ostatním účastníkům silničního provozu, např. dávejte včas znamení a změně směru jízdy, ve skupině dodržujte dostatečné rozestupy, sledujte dobře vozovku. K ohleduplnosti vyzýváme také řidiče motorových vozidel. Vždyť jednou z mnoha zákonných povinností je chovat se ohleduplně a ukázněně, aby svým jednáním neohrožoval život, zdraví nebo majetek jiných osob, ani svůj vlastní.

por. Mgr. Daniela Vlčková, Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje

Nehoda1 Reflexni prvky

Foto: archiv Policie ČR

 

Kontakt

Město Rýmařov
náměstí Míru 230/1, 795 01  Rýmařov
Telefon: 554 254 100 | tel. seznam


E-mail: podatelna@rymarov.cz
Datová schránka ID: 7zkbugk
Číslo účtu: 19-1421771/0100


IČ: 00296317
DIČ: CZ00296317

Úřední dny a hodiny

 Pondělí: 8:00 – 11:30    12:30 – 17:00
 Úterý: dle předchozí domluvy
 Středa: 8:00 – 11:30    12:30 – 17:00
 Čtvrtek: dle předchozí domluvy
 Pátek: dle předchozí domluvy
   
 Prohlášení o přístupnosti
 

  fbig 

Jednotlivá pracoviště